Presentation (EN)|Preséntation (FR)

Hírek, események

Ifjúsági cserével avattuk fel a Szőlőszem közösségi teret

A Similarities and difference című pályázatból létrejött találkozón tizennégy magyar és tizennégy izraeli fiatal vett részt, mely július 1-8 között zajlott le az EARASMUS+ program támogatásával. A külföldi csoportot két izraeli ifjúsági szakember kísérte és további négy magyar szakember segítette a teljes csapatot a közös gondolkodás során.

A csere alaptémája a kulturális különbségek és hasonlóságok felfedésén keresztül az elfogadás és az alapvető emberi jogok megismertetése és értük való kiállás volt.

Izrael államot fele-fele arányban képviselték zsidó és arab fiatalok, ami a programunk nagyon fontos eleme volt, hiszen a különböző kultúrák, vallás és népcsoportok együttélése Izraelben is napi szintű kérdésként jelenik meg.

A találkozó szervezés már jóval június előtt megkezdődött, a résztvevők toborzásával és kiválasztásával. Mindkét országban azokat a fiatalokat vontuk be a projektbe, akik érdeklődtek a téma iránt, nyitottak és elkötelezettek voltak az egész folyamat iránt. A helyi felkészüléssel párhuzamosan online találkozók és megbeszélések folytak nem csak a felnőttek, de a fiatalok között is. Majd áprilisban az izraeli csapat képviseletében két fő látogatott Szolnokra, hogy véglegesítsük a találkozó programját.

 

Június elsején a hosszú utazás végeztével megérkezett a 16 fős ifjúsági csapat Szolnokra, ahol a magyar fiatalok várták őket és ezzel kezdetét vette aRepülőre szállás előtt az izraeli csapat valódi találkozó fizikai valójában is. A résztvevők a jobb együttműködés érdekében párokba rendeződtek és igyekeztek a csere alatt kiemelten figyelni egymásra is.

A nyolc nap alatt számos programelemen keresztül ismerkedtek egymással a magyar és izraeli fiatalok. Vegyes csoportokban megismerték Szolnok fontosabb helyszíneit, műhelymunkában beszélgettek a nemzeti és kulturális sajátosságokról.

A csoport találkozott Bermann Dávid szolnoki zsidó hitközségvezetővel, aki bemutatatta a szolnoki zsidóság történetét és azt a kiállítást, amely a kapcsolódó tárgyi emlékeket, iratokat gyűjti össze. Vendégül láttuk a Szőlőszemben Kaid Nabil arab festőt, aki életútjáról és festészetéről beszélgetett a fiatalokkal.

 

 

A helyi fiatalok családjaikkal közösen szerveztek családi napot, melynek célja az volt, hogy bemutathassák a számukra legjellemzőbb szabadidős tevékenységeket, legkedvesebb helyszíneket.

Természetesen nem maradhatott ki az evezés a gyönyörű Tiszán sem, ahol nem csak a szépségnek, a fürdésnek, de a csoportmunkának is fontos szerep jutott, hiszen egy hajóban nem lehet három fele evezni. De megmérettük magunkat az extrémparkban is, ahol kultúrától, nemzetiségtől függetlenül, közösen kellett megbirkózni sorakozó akadályokkal.

Közösen főztünk sajátos ételeket, nemzeti estet szerveztünk és ellátogattunk Budapestre is.

A legnagyobb kalandot vendégeink számára a kerékpározás jelentette, hiszen Haifában a domborzati viszonyok miatt szinte senki sem biciklizik. Olyan kihívás volt ez is, amit közösen egymásra figyelve, de jókedvűen teljesítettük.

A programunkat összegzéssel és természetesen Goodbye! partival zártuk mindenki megelégedésére!

Tavasszal pedig a fogadó csapat utazik Izraelbe, hogy ott ismerkedjünk egy varázsos, különös világgal!

Hírek, események
Három önkéntesünk érkezett Szlovéniába

Alapítványunk három önkéntese kezdi meg két hónapos kalandját Szlovéniában a Zavod Manipura partnerszervezetünknél.

bővebben »

Képeinkből