Presentation (EN)|Preséntation (FR)

Veronai Nyilatkozat

2015. szeptember 20.

A 2003-as UNESCO Konvenció a szellemi kulturális örökség védelméről kiemelte a ,,közösségek, csoportok és egyének" központi szereplt a szellemi kulturális örökség elméleti és gyakorlati terjesztésében.

Először történt meg, hogy nemzetközi szinten törvényi eszköz állt az országok rendelkezésére, hogy olyan kulturális politikákat dolgozzanak ki, amelyek kimondják az alapvető jogot a kultúra elismeréséhez. Az UNESCO ekkor így írt: "A hagyományőrző sportok és játékok szellemi örökségünk részei, és társadalmunk kulturális sokszinűségének szimbólumai".

2006-ban az UNESCO nemzetközi kollektiv konzultaciót tartott a főbb szereplők számára, akik a hagyományos sportok és játékok megőrzésén és megbecsülésén munkálkodnak, ezzel nemzetközi platformot létrehozva promóciójuk és fejlesztésük érdekében. Ez segített létrehozni egy informális világszintű hálózatot a hagyományőrző sportok és játékok számára, ahol helyi közösségek, szakemberek, civil szervezetek, országos és nemzetközi intézmények folytathatnak eszmecserét egymással.

2009-ben az UNESCO teheráni találkozóján szakemberek és nemzetközi civil szervezetek egy csoportja úgy döntött megalapítja a Hagyomanyőrző Sportok és Játékok Nemzetközi Szövetségét (ITSGA), egy olyan formális szervezetet, amely a hagyományőrző sportokat és játékokat képviselné a világszintű hálózatban.

Ezzel párhuzamosan és szinergiában sok találkozó és esemény megszervezésére került sor. Ezek közül az egyik a nagy nemzetközi hagyományos játék fesztivál a TOCATI, amelyet 2003 óta szerveznek meg Veronában, Olaszországban. Az évek során ez az évente megrendezett találkozó nagyon fontos eseménnyé vált számos helyi, országos és nemzetközi szereplő, idős és fiatal versenyző, kutató, oktató, művész, politikus, stb. számára.

2015-ben - a nagy szellemi kultúrális örökség elismeréséért zajló mozgalom részeként - azok, akik hagyományőrző, őshonos sportokat és játékokat szerveznek, különböző országos és nemzetközi civil szervezetek képviselői, akik részt vettek a TOCATI fesztiválon, úgy határoztak, hogy magasabb szintre viszik az ügyet, és megfogalmazták a ''Veronai Nyilatkozatot" hogy ezzel azt világszerte népszerűsítsék.

Ennek a felhívásnak az a célja, hogy erősen javasolja a hagyományos sportok és játékok iskolai tantervbe való bevezetését, hiszen ezek a szellemi kultúrális örökséget testesítik meg, azért, hogy "teljes értékű részei legyenek a nemzeti fejlesztési stratégiáknak" (UNESCO).

Ez a nyilatkozat többek között a következő értékekre kívánja felhívni a figyelmet:

• Olyan szereplők, akik kreativ, önbizalom-fejlesztő, könyezetvédő, vagy állampolgársággal kapcsolatos tevékenységet végeznek
  • Kulturális sokszínűség és ehhez kapcsolódó értékek
  • Olyan struktúrák létrehozása, amelyek a társadalom jólétét és egészségét célozzák meg, beleértve a különböző generaciók közötti egyiittműködést, és az interkultúrális párbeszédet általában véve
  • Helyi tudás és gyakorlatok, civilizaciók emlékezete
  • Valamint általánosságban a kapcsolat a szellemi kultúrális örökség továbbadása, és a fenntartható fejlődés között

Aláiró szervezetek:

• Hagyományőrző Sportok és Játékok Nemzetközi Szövetsége
  • Nemzetközi Szellemi Kultúrális Örökséggel Foglalkozó Civil Szervezetek Fóruma
  • Keleti Sportok és Testnevelés Nemzetközi Társasága
  • Őshonos és Hagyományos Játékok és Sportok Pánamerikai Szövetsége
  • Hagyományőrző Sportok és Játékok Európai Szövetsége
  • FICEMEA -CEMEA Nemzetközi Szövetsége
Hírek, események
Három önkéntesünk érkezett Szlovéniába

Alapítványunk három önkéntese kezdi meg két hónapos kalandját Szlovéniában a Zavod Manipura partnerszervezetünknél.

bővebben »

Képeinkből