Presentation (EN)|Preséntation (FR)

Hírek, események

Újabb ifjúsági csere a Szőlőszemben

Hosszú bizonytalanság után sikeresen megvalósult a spanyol Proyecto Kieu egyesülettel közös ifjúsági cserénk.

Még 2019-ben sikeres Erasmus+ pályázat után kezdtük előkészíteni projektünket, hogy Magyarországon találkozzon 14 spanyol és 14 magyar fiatal. Sajnálatos módon a kirobbant covid járvány miatt két évet kellett várni arra, hogy vendégül láthassuk partnerszervezetünk fiataljait.

Bár 2020-ban már a jegyeket is megvásároltuk, csak 2022 nyarán érkezett el az idő az utazásra. Egészen pontosan augusztus 2 és 11 között valósítottuk meg a Szőlőszem ifjúsági Közösségi terünkben „Légy felelős digitális citizen” című programunkat.

A csere során többek között célul tűztük ki, hogy a résztvevők jobban megtudják érteni a média és a közösségi média hatásait, jobban és tudatosabban felkészüljenek az esetleges manipulációra és tisztában legyen saját viselkedésükkel is.

A csoportos foglalkozások során megvizsgáltuk a hírek és álhírek világát, feldolgoztuk, hogy hogyan tudunk itt sikeresen eligazodni, hogyan ne vezethessenek meg a különböző tartalmak.

A tíz nap alatt sokat fejlődött a résztvevők angol tudása, hiszen a csere teljes ideje alatt az alapvető közvetítő nyelv az angol volt. Természetesen a spanyol fiatalok számos magyar szót és kifejezést tanultak meg, de a magyar fiatalok is fejlesztették spanyol tudásukat.

Emellett a két csapat igazi közösségé is formálódott, mert nem csak a nemzeti csoportok tagja kerültek közelebb egymáshoz, de az egész csoport a közösségfejlesztő játékoknak, közös feladatmegoldásnak és a szabadidős programoknak köszönhetően is nagyon közel került egymáshoz.

A szakmai programoknak vadonatúj közösségi terünk a Szőlőszem adott otthont. A reggeli napindító, a csoportfoglalkozások és a közös étkezések és a napzáró érékelések is itt zajlottak.

A covid közösségre kifejtett romboló hatása a fiatalokon is érzetette hatását, ezért nagyon sokat beszélgettünk arról, hogy Spanyolországban és Magyarországon miként lehetett átvészelni ezt az időszakot. Hogyan működött az oktatás, hogyan alakultak a társas kapcsolat, miként változott meg a fiatalok élete. Résztvevőink szára nagyon fontos volt, hogy segíthessünk újraépíteni a valós társas kapcsolatokat és a hosszú hónapos bezártság és onlie világ után valódi, offline tevékenységeket is meg tudjuk valósítani közösen.

A program alatt számtalan aktivitás, közös munkát és egymásra figyelést igénylő kapcsolatépítő elemet is bevetettünk.

Hatalmas élmény volt a sárkányhajózás a Tiszán, ahol a koordináció és összhang eredményeként szélsebesen szárnyaló hajókban, ütemes dobszóra siklottak városunk szőke folyóján a majd 20-20 fős csapatok.

A kalandparkban a fizikai kihívásoké volt a főszerep, de fontos volt a csapatmunka és az odafigyelés is. A mentális felkészítés után valamennyi csapattag sikeresen vette az akadályokat és teljesítették a kiválasztott pályákat. A lombkoronába mászni és átcsúszni a város tava felett izgalmas, bizseregtető élmény volt.

A nemzeti délutánokon a spanyol és magyar kultúra és gasztrokultúra bemutatása volt a cél. Zenék, táncok, dalok és ételek is bőven megjelentek egy-egy este során.

A családi napon a magyar fiatalok családjukkal közösen szervezetek változatos programot a spanyol fiataloknak. Kirándulások, városnézés, kerti parti és számos más elem hozta közelebb a vendégekhez a magyar kultúrát, egy magyar család életét és vendégszeretetét.

Természetesen Budapest sem maradhatott ki a közös programból, hiszen vendégeink mindig nagyon szeretnék látni a fővárost, érezni Budapest lüktetését és látni ikonikus helyeit. A közös buszos túra során meglátogattuk a Budai várat, sétáltunk a belvárosban és megemlékeztünk a holokauszt áldozatairól a Duna parton cipőknél.

Projektünkről a helyi média is tudósított, a Szolnok TV-t vendégül is láttuk közösségi terünkben. A spanyol csapat és magyar csapat egy-egy tagja kis bátorítást követően kamera el állt és beszélt a csere során szerzett élményekről is.

A csere alatt a fiatalok tanultak egymás kultúrájáról, ismerkedtek a digitális világban való sikeres eligazodással. Megtanultak közösségben dolgozni, közösen feladatokat vállalni és együttműködni. Az együttöltött napok a családok számára izgalmas tanulási folyamatot jelentettek.

Olyan élményekkel gazdagodtunk mindannyian, ami kinyitotta a világot és bizton állíthatjuk, hogy nyitottá tett az újabb kalandokra, közös találkozásokra.

https://www.szolnoktv.hu/hirek/spanyol-diakok-szolnokon

Hírek, események
Három önkéntesünk érkezett Szlovéniába

Alapítványunk három önkéntese kezdi meg két hónapos kalandját Szlovéniában a Zavod Manipura partnerszervezetünknél.

bővebben »

Képeinkből